Publicatie

11 juni 2024, door Manon Klein, Yana Spotar & Susan Kessing (Impact Hub Amsterdam)

De kracht van circulaire startups: beleidsondersteuning bij het creëren van banen in toekomstgerichte steden

Het is essentieel dat steden de circulaire economie omarmen als onderdeel van de duurzaamheidstransformaties die nodig zijn om de toekomst van onze planeet veilig te stellen. Steden zijn verantwoordelijk voor 70% van het materiaalgebruik in de wereld. En naarmate de wereldbevolking groeit en steden zich uitbreiden, wordt de impact hiervan nog groter. De overgang naar circulariteit is niet alleen essentieel vanuit milieuoogpunt, maar biedt ook aanzienlijke kansen voor economische groei en het creëren van diverse banen.

Circulaire startups spelen een cruciale rol in het versnellen van deze overgang. Ze hebben daarbij alleen wel gerichte (beleids)ondersteuning nodig om veel voorkomende obstakels te overwinnen en hun volledige potentieel te benutten.

Looking for the English version of this publication?  Read it here

Introductie

Circulariteit stimuleren in Europa

Europese steden lopen momenteel voorop met hun circulaire ambities  , met de stad Amsterdam als koploper.

In de Circulariteitsagenda 2025 en Uitvoeringsagenda van de stad wordt het streven omschreven om in 2050 volledig circulair te zijn. Deze plannen geven een aanzienlijke impuls aan de lokale economie. Hierdoor worden namelijk naar verwachting 3.000 extra fulltime circulaire banen gecreëerd in 2025; en nog eens 8.500 en 19.500 extra banen in respectievelijk 2030 en 2050.

Uit de Circulaire Actieagenda Gemeente Amsterdam: “Amsterdam is een prachtige stad om te wonen, werken en bezoeken. Een gezonde, welvarende, groene en duurzame stad voor iedereen. Om dit te behouden wordt Amsterdam een circulaire stad, waar we geen waardevolle grondstoffen en materialen verspillen.”

Ondanks de belangrijke ambities van de stad, wordt momenteel slechts 6,5% van de Amsterdamse werkgelegenheid als circulair beschouwd. Deze kloof onderstreept de dringende behoefte aan actie om de doelen van de stad te bereiken, en een volledige en tijdige overgang naar circulariteit te realiseren.

Het Circular Innovation Collective (CIC) is een samenwerkingsverband van impactgedreven organisaties: Metabolic, Impact Hub Amsterdam en Bankers without Boundaries en heeft als doel om Europese steden en regio's te helpen bij het realiseren van hun circulariteitsambities. Vanuit het CIC valt ons niet alleen de cruciale rol op die circulaire startups spelen in het aanjagen van deze transitie, maar ook de interessante mogelijkheden die hieruit voortvloeien als het gaat om de arbeidsmarkt en het creëren van banen in het bijzonder. 

Daarnaast zien we ook dat circulaire startups het traditionele bedrijfsleven uitdagen met hun innovatieve oplossingen. Deze oplossingen laten namelijk duidelijk zien welke routes naar circulaire ketens allemaal mogelijk zijn. Het potentieel van circulaire startups wordt alleen vaak belemmerd door een reeks uitdagingen en obstakels, waardoor opschalen lastiger is.

Over dit artikel

Dit artikel is gebaseerd op onze ervaringen met ons CIC Venture Support Programma in Amsterdam en biedt inzichten en adviezen voor beleidsmakers in steden en regio's die hun eigen circulaire transities willen versnellen.

We schetsen eerst de cruciale rol die deze jonge ondernemingen spelen in de transitie. Ook identificeren we de huidige circulaire trends en de impact die deze trends hebben op de lokale economie. Vervolgens beschrijven we het spectrum van circulaire bedrijfsmodellen en het type banen dat deze modellen kunnen opleveren; waarna we de gemeenschappelijke uitdagingen verkennen waarmee circulaire startups te maken krijgen. We sluiten af met aanbevelingen voor concrete acties die nodig zijn voor gemeenten, beleidsmakers en andere belanghebbenden om deze ondernemingen in staat te stellen op te schalen, meer banen te creëren en de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Snel navigeren

Over het Circular Innovation Collective (CIC)

Wij geloven erin dat het realiseren van doelstellingen en oplossingen op het gebied van de circulaire economie banen kan creëren op regionaal niveau en tegelijkertijd bijdraagt aan het ontwikkelen van de vaardigheden die hiervoor nodig zijn. We geloven er ook in dat door het aantonen van de werkgelegenheidseffecten we zowel bedrijven als overheden kunnen motiveren om zich te richten op het versnellen van de overgang naar een circulaire economie.

Wij introduceren dan ook een baanbrekende aanpak voor het ontwikkelen en verbeteren van lokale innovatie-ecosystemen gericht op circulaire waardeketens. Inclusief nieuwe manieren om een faciliterende omgeving op te bouwen waar circulaire oplossingen nog beter en eerder tot stand kunnen komen. Een omgeving waar bestaande obstakels voor financiering geen rol spelen. Alles om maximale impact te realiseren.

Meer dan milieuwinst: de sociale voordelen van circulariteit

Over circulariteit wordt vaak gesproken in termen van materiaalgebruik, maar de volledige definitie omvat ook een sociale dimensie. Daarbij ligt de nadruk op niet-monetaire waarden, het verbeteren van individueel welzijn en sociaal bestuur.

Volgens een rapport van de Foundation for European Progressive Studies (FEPS) kan de overgang naar een circulaire economie netto positieve effecten hebben op zowel het BBP als de werkgelegenheid. Dit laat zien dat het mogelijk is om tegelijkertijd efficiënter met hulpbronnen om te gaan en de werkgelegenheid te vergroten. Veel overheden omarmen het concept, implementeren diverse strategieën voor een circulaire economie en ondersteunen hun economische en maatschappelijke actoren om de overgang nog verder te stimuleren. 

Er is alleen meer onderzoek nodig om de voordelen en effecten op lokaal niveau volledig zichtbaar te maken en te begrijpen. Een onderzoek uit 2023 van Circle Economy en de ILO benadrukt dat er een verschuiving nodig is van macroniveau naar meer lokaal onderzoek - gericht op de stad. Het gaat dan om hoe de circulaire economie de werkgelegenheid en de kwaliteit van het werk kan verbeteren, wat weer gevolgen heeft voor de lokale bevolking en hun levensonderhoud.

ILO-directeur

Alette van Leur

“...Er zijn geen twijfels dat een circulaire economie ons kan helpen onze klimaatdoelstellingen te halen. Alleen worden de verbanden tussen circulariteit en het bereiken van sociale en economische vooruitgang nog altijd over het hoofd gezien. Terwijl de verschuiving naar een meer circulaire economie juist belangrijke kansen biedt voor de arbeidsmarkt, zoals het creëren van nieuwe banen en duurzame ondernemingen. Het potentieel van deze nieuwe economie vereist een rechtvaardige transitie die zowel de huidige ongelijkheden aanpakt, als de huidige suboptimale arbeidsomstandigheden in de circulaire economie. Als hier niet goed mee wordt omgegaan, kunnen deze kwesties de voortgang naar een rechtvaardigere en duurzamere toekomst blijven belemmeren.”

Het CIC wil dan ook een bijdrage leveren door te laten zien hoe lokale initiatieven in Amsterdam de werkgelegenheid aanzienlijk kan beïnvloeden, en meer inclusiviteit op de arbeidsmarkt kan bevorderen.

Huidige circulaire trends geven lokale economieën vorm

Hoe kunnen steden inspelen op de kansen die worden geboden door circulariteit? Door te anticiperen op veranderingen op de arbeidsmarkt.

Deze veranderingen in banen en de lokale economie in Amsterdam worden voorzien vanwege de volgende trends:

  • Een snelle verschuiving naar (meer) circulaire bedrijfsmodellen en diensten

  • Meer werkgelegenheid in reparatie- en revisiesectoren

  • Een overgang van traditioneel afvalbeheer naar hoogwaardige verwerking van grondstoffen

  • Een verschuiving naar modulariteit en off-site productie

  • Verbeterde digitalisering van werk

  • Meer hergebruik van materialen en deconstructie met de nadruk op circulariteit

Gemeente Amsterdam

Rita Molenkamp-Szücs

"De vraag van de arbeidsmarkt met betrekking tot de transitie naar een circulaire economie is groot en divers: technici en aanverwante beroepen door de hele keten van ontwerp, productie, verkoop, installatie tot onderhoud en recycling van grondstoffen zullen nodig zijn op alle onderwijsniveaus—academisch, beroepsgericht, praktijkgericht."

Strategieën op het gebied van circulaire economie hebben onder andere als doel stedelijke gebieden nieuw leven in te blazen, lokale economieën te versterken en lokale werkgelegenheid te stimuleren. Circulaire economie wordt grotendeels gedreven door arbeidsintensieve activiteiten die gerelateerd zijn aan de diensteneconomie. Denk aan onderhoud, reparatie, hergebruik en recycling, die diep geïntegreerd zijn in lokale economieën.

Aangezien de Amsterdamse beroepsbevolking al beschikt over veel van de benodigde vaardigheden voor circulaire banen, is een transitie naar circulariteit bijzonder haalbaar voor de stad. Goed nieuws dus. Bovendien is er veel aandacht van de gemeente voor het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt in Amsterdam, met name voor migranten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoewel het team dat gaat over de circulaire economie van de stad zich nu focust op het genereren van circulaire banen, ontbreekt het nog aan een samenhangende strategie. In dit artikel benadrukken we de voordelen van het samenvoegen van deze inclusieve en circulaire benaderingen, waarbij de arbeidsmarkt- en circulariteitsstrategieën op elkaar worden afgestemd. Allemaal om de doelstellingen van de stad te bereiken en uiteindelijk een groei aan banen binnen jonge circulaire bedrijven te bevorderen.

Hoewel onze inzichten afkomstig zijn uit de lokale Amsterdamse economie, kunnen  de geleerde lessen van pas komen in regio’s buiten de hoofdstad.

De cruciale rol van startups in het bevorderen van de circulaire economie

Om de belangrijke rol die startups spelen in het bevorderen van de circulaire economie nog meer inzichtelijk te maken, is het essentieel om de verschillende gradaties van circulariteit te begrijpen.

Het concept van “circulariteit” verwijst over het algemeen naar inspanningen die gericht zijn op het verminderen of elimineren van het verbruik van eindige hulpbronnen. Niet alle circulaire praktijken bieden echter dezelfde mate van duurzaamheid. Hoewel recycling bijvoorbeeld bepaalde materialen transformeert voor verder gebruik, vereist het nog steeds extra hulpbronnen, waardoor het minder duurzaam is dan eenvoudig hergebruik van bestaande producten.

Om het volledige spectrum van circulaire praktijken makkelijker te begrijpen, is de R-Strategieën hiërarchie een handig hulpmiddel. Dit kader categoriseert deze praktijken op basis van hun impact op duurzaamheid.

Lees meer in deel 2 van de CIC-gids, p. 22

Afbeelding

R-Strategies hierarchy

Naarmate onze wereldeconomie zich ontwikkelt in de richting van meer circulariteit, is de overgang van strategieën met een lagere R (zoals recyclen) naar strategieën met een hogere R (zoals herontwerpen en heroverwegen) niet alleen essentieel voor het behalen van milieudoelen, maar ook voor het stimuleren van werkgelegenheid met een hogere waarde. Op dit punt spelen circulaire startups een essentiële rol.

De strategische positionering van startups, die vaak meer afgestemd zijn op een hogere mate van circulariteit, stelt hen in staat om nieuwe praktijken gemakkelijker aan te passen. Helemaal als je het vergelijk met gevestigde bedrijven die vaak meer gebonden zijn aan lineaire modellen. Nieuwkomers op de markt zijn niet alleen beter gepositioneerd om gebruik te maken van hogere R-strategieën, maar zijn ook van groot belang voor het aanjagen van bredere ecologische en economische transformaties. Volgens een onderzoek van Xu, Lu en Li uit 2021 houdt 54% van de circulaire startups zich bezig met praktijken op de middelste R-ladder, zoals reparatie of hergebruik, terwijl slechts 35% van de traditionele bedrijven hetzelfde doet.

Meer diverse en gekwalificeerde banen creëren

Hoewel de onmiddellijke banengroei bij startups minimaal lijkt, kan het langetermijneffect op de arbeidsmarkt veel groter zijn. Circulaire bedrijfsmodellen, en dan vooral de modellen die zich in de consumptiefase (R3-R7) of nog hoger op de R-ladder bevinden, zijn van groot belang voor het creëren van diverse en gekwalificeerde banen. Deze functies vereisen vaak een combinatie van technische vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van materiaalwetenschappen, productontwerp, en sociale vaardigheden zoals creativiteit en probleemoplossingsgericht denken. Denk aan bedrijven die zich bijvoorbeeld richten op strategieën voor afval. Hiervoor hebben ze professionals nodig die bedreven zijn in circulair ontwerpen en systeemdenken, en die strategieën bedenken om afval al vanaf het ontwerp van het product te minimaliseren. De strategieën voor 'repareren' en 'opknappen' stimuleren de vraag naar geschoolde technici en ambachtslieden. Al deze benaderingen leiden tot complexere functies waarvoor diverse vaardigheden en expertise vereist zijn. Die de professionals bovendien over het algemeen meer voldoening geven. 

Steeds meer detailhandel en productgerelateerde diensten omvatten alle R-strategieën, zo blijkt uit onderzoek van organisaties als Circle Economy, Leren voor Morgen en TNO.

Voorbeelden van

Circulaire bedrijfsmodellen

  • Peelpioneers en Fruitleather zijn uitstekende voorbeelden van jonge bedrijven die fruitafval omzetten in kwalitatieve producten.

  • LENA Fashion library is een voorbeeld van een hergebruikstrategie, die voorziet in logistiek/transport, schoonmaak, reparatie, winkel en mogelijkheden voor lokale ontwerpers.

  • Gevestigde oplossingen zoals stomerijen en kleermakers, samen met nieuwere initiatieven zoals WEAR (sneakers) en United Repair Centre zijn inspirerende voorbeelden van onderhouds- en reparatiebenaderingen.

Meer voorbeelden worden geïlustreerd in de CIC-gids (deel 2, pagina 23-27).

Het is in het belang van elke stad en regio dat passende voorwaarden gevormd worden, zodat deze nieuwe werkwijzen toegepast kunnen worden en werknemers op de juiste wijze opgeleid kunnen worden.

De banen die worden gecreëerd binnen nieuwe circulaire bedrijven stellen de beroepsbevolking in staat om essentiële vaardigheden te ontwikkelen voor de duurzame markten van de toekomst. Dit speelt ook een cruciale rol bij het inspireren en vormgeven van de onderwijstrajecten voor de volgende generatie. Om ervoor te zorgen dat de beroepsbevolking ook echt klaar is voor dit toekomstperspectief, zijn niet alleen strategische partnerschappen tussen de verschillende spelers in de sector en de regio nodig. Ook proactieve beleidsmaatregelen en onderwijshervormingen zijn hiervoor onmisbaar.

Circulaire banen uitgelegd

Banen in de circulaire economie vallen meestal uiteen in drie categorieën (volgens Circle Economy definitions): kern circulaire banen, faciliterende circulaire banen en indirecte circulaire banen.

Afbeelding

Hoogwaardige toewijzing van sectoren aan het Key Elements-kader.

Circulaire kernbanen zorgen ervoor dat grondstoffencycli worden gesloten. Denk aan banen in reparatie, hernieuwbare energie, afval en grondstoffenbeheer. Ze vereisen sterke handmatige en/of technische vaardigheden.

Circulaire banen mogelijk maken door belemmeringen voor circulaire kernactiviteiten weg te nemen, en ze in staat te stellen om te versnellen en op te schalen. Typische voorbeelden zijn banen in leasing, onderwijs, engineering, design en digitale technologie.

Indirecte circulaire banen komen voor in andere sectoren die geen directe rol spelen bij het bevorderen van de overgang naar de circulaire economie, maar toch circulaire strategieën kunnen toepassen. Zoals banen die diensten leveren aan circulaire kernstrategieën, bijvoorbeeld in de informatiediensten, logistiek en de publieke sector.Het ontwikkelen en perfectioneren van circulaire kernvaardigheden, zoals hands-on reparateurs en goed geïnformeerde senior managers, is afhankelijk van vacatures binnen circulaire bedrijven. Dit is nodig om ervaring op te doen en om een opleidingstraject te stimuleren voor deze banen.

De uitdaging van vaardigheden in circulaire banen

Hoewel de overgang naar een circulaire economie tal van kansen biedt, biedt het volgens een rapport van KPMG niet automatisch de garantie voor een toename van de werkgelegenheid. Het aantal banen dat gekoppeld is aan de circulaire economie zal wel groeien, maar de uitdaging is meer kwalitatief dan kwantitatief. Dus hoewel er in theorie genoeg werknemers zijn om aan de vraag te voldoen, ontbreekt het de bestaande beroepsbevolking mogelijk aan de nodige kennis en vaardigheden voor deze functies. Gelukkig pakken verschillende organisaties, waaronder Circle Economy, Leren voor Morgen en TNO, dit aan door zich te richten op de mismatch tussen de huidige arbeidsvaardigheden en de vaardigheden die nodig zijn voor de circulaire economie.

Uit een onderzoek van de ILO blijkt dat banen in de circulaire economie vaak aanzienlijk meer werkervaring en opleiding vereisen dan in andere sectoren. Dit komt vooral door de specifieke vaardigheden die nodig zijn, zoals sorteren, repareren en herontwerpen. Daarom is het belangrijk dat de onderwijstrajecten voor de circulaire economie bestaan uit praktijk- en beroepsopleidingen, evenals hoger onderwijs. Én dat er mogelijkheden zijn voor een leven lang leren in alle sectoren.

Veelvoorkomende barrières voor circulaire startups identificeren en aanpakken

Hoe essentieel circulaire startups ook zijn, hun impact wordt vaak belemmerd door financiële beperkingen. Dit betekent dat ze moeite hebben om genoeg mensen in dienst te nemen, op te leiden en bij te scholen. Allemaal met het doel om de werkzaamheden op te schalen tot het punt waar ze hun potentiële impact kunnen bereiken, en kunnen overleven en voortbestaan binnen de bestaande markt.

Het is een catch 22, zoals mooi verwoord wordt door een jonge onderneming uit het Impact Hub Amsterdam netwerk: “Je bent vaak verplicht om te groeien vanuit je eigen middelen, voordat je toegang krijgt tot de middelen, zoals financiering en subsidies, die je nodig hebt om te groeien”.

Hoe kunnen startups financiële tractie aantonen zonder de financiële middelen die nodig zijn voor een eerste concept of bewijs van hun impact? Bij het CIC onderzochten we met een holistische blik wat er nodig is om het potentieel te realiseren van jonge circulaire ondernemingen, in combinatie met het nastreven van de circulaire ambities van Amsterdam. We hebben geprobeerd de innovatiekloven te identificeren op basis van circulariteitsdoelen, hebben een Venture Support Programma opgezet om deze startups uit te rusten met de tools en middelen die ze nodig hebben om te overleven, en helpen impactfinanciering veilig te stellen voor degenen die aan het programma deelnemen.

Amsterdam textiel pilot

Een van de doelstellingen van Amsterdam is om in 2023 70% circulariteit in textiel te bereiken. Dit hebben we gebruikt als basis voor de pilot van ons Venture Support Programma. We bundelden onze krachten met de gemeente Amsterdam (Amsterdam Impact), Stichting DOEN en Goldschmeding Foundation om de pilot uit te voeren, waarbij we de behoeften van tien relevante bedrijven hebben onderzocht, ondersteund en de uitkomsten gedocumenteerd.

Amsterdam textiel pilot

Deelnemende bedrijven met impact

Met de pilot hebben we laten zien welke rol ambitieuze circulaire bedrijven kunnen spelen bij het creëren van banen, die relevant zijn voor de circulaire economie van de toekomst. Zowel in materiële als sociale zin. De pilot laat ook zien met welke uitdagingen circulaire startups te maken hebben en inspireerde ons om aanbevelingen te doen als het gaat om hoe beleidsmakers kunnen ingrijpen om deze uitdagingen te verlichten. Alles om ervoor te zorgen dat ze dichterbij het behalen van hun circulaire doelstellingen komen.

Na afloop van het CIC pilotprogramma verzamelden we impactgegevens door middel van opeenvolgende kwantitatieve enquêtes en kwalitatieve interviews. Deze zijn gericht op het identificeren van de voortgang, groei, uitdagingen en blijvende behoeften van de deelnemende partijen tot een jaar na de start.

Op basis van deze inzichten hebben we een gids gemaakt om circulaire innovatieprogramma's in Europese steden en regio's te bevorderen.

De volledige gids kan hier worden gedownload.

Resultaten

Uitdagingen waar startups mee te maken krijgen bij het wervingsproces

Standpunten van deelnemers over obstakels die de schaalbaarheid en het impactpotentieel van startups belemmeren:

  • “Het is een uitdaging geweest om mensen te vinden die voldoen aan het ambitieniveau en die het eens zijn met het geboden salaris en de aanvullende compensatie/beloningen.”

  • “Het is moeilijk om de benodigde ervaring te vinden.”

  • “We hebben experts nodig, maar experts kunnen gemakkelijk voor grote bedrijven als Uber werken en daar geweldige salarissen verdienen. Aan meer junioren hebben we niet veel.”

  • “Impact creëren betekent niet alleen eerlijke betaling aan leveranciers en belangrijke partners, maar ook in de hele waardeketen van productie en extractie van grondstoffen.”

Barrières op het gebied van werving en vaardigheden

Het aantrekken van senior managementpersoneel dat cruciaal is voor groei, wordt vaak belemmerd doordat er niet genoeg geld is om een concurrerend salaris te bieden. Een gebrek aan concurrerende lonen maakt het ook moeilijk om allerlei soorten ervaring en expertise intern te houden. Dit tast vervolgens weer het vermogen aan om kwaliteit te leveren en bestaande kennis en vaardigheden te gebruiken om nieuwe werknemers op te leiden.

Uit het kwalitatieve onderzoek dat werd uitgevoerd met de starters in het programma kwamen onder andere de volgende uitdagingen naar voren: het bepalen van passende compensatiestrategieën (bonussen, aandelen, salarissen), het voorbereiden van vacatures en communicatie, en het definiëren van een groeistrategie die duidelijk maakt welke expertise nodig is voor de ontwikkeling en uitbreiding van het bedrijf.

Het hoge verloop onder jonge, hoogopgeleide werknemers vormt ook een uitdaging, omdat deze mensen geneigd zijn vroeg in hun carrière van baan te veranderen. Dit maakt het de startups nog eens extra moeilijk om ervaren personeel en kwaliteit te behouden. Een van de ondernemingen wees op de “repetitieve aard van het werk” en “idealistische verwachtingen” als redenen voor het hoge verloop. Dit is logischerwijs weer van invloed op hun capaciteit om kennis en vaardigheden te gebruiken voor het opleiden van nieuwe werknemers.

Concurrentiebarrière

Ethisch opereren in de hele waardeketen verhoogt de kosten, waardoor onafhankelijkheid uitdagend wordt. Toch is deze aanpak vaak een integraal onderdeel van een doelgericht circulair bedrijf, zoals een ondernemer ook in onze pilot benadrukt:

  • “Impact creëren betekent niet alleen eerlijke betaling aan leveranciers en belangrijke partners, maar ook in de hele waardeketen van productie en ontginning van grondstoffen.”

Investeringsbarrière

Externe investeringen lijken een voor de hand liggende manier om circulaire startups de boost te geven die ze nodig hebben. Toch zijn er - als we kijken naar de situatie in Nederland - heel weinig durfkapitalisten die bereid zijn om verder te kijken dan techbedrijven met een snelle verwachte groei en een hoog rendement op investering (tot wel 10x). Nieuwe circulaire bedrijfsmodellen leveren simpelweg niet het rendement dat ze vragen, omdat ze meestal gebaseerd zijn op geleidelijke en duurzame groeimodellen.

Ondanks deze uitdagingen is de toewijding en vastberadenheid voor hun missie van de ondernemingen in ons pilotprogramma overduidelijk, en laten ze steeds meer resultaten zien. Zo lukt het deze ondernemingen om hun teams te laten groeien, uit te breiden naar nieuwe locaties en samenwerkingsverbanden op te zetten. Maar om hun potentieel volledig te realiseren en hun impact te maximaliseren, blijft externe ondersteuning cruciaal.

De startups pleiten met name voor investeringsfondsen die geduldig en bereid zijn om zich in te zetten voor lange termijn impact in ruil voor een langzamere ROI. Of andere soorten financiële instrumenten, waarbij de belangen van impact gedreven oprichters en financiers op één lijn komen te liggen. Ook als het gaat om een visie op de circulaire economie. Verder roepen de startups op tot beleid dat bedrijven dwingt verantwoordelijkheid te nemen voor hun producten en diensten, naast strenge regelgeving voor afvalbeheer en milieubescherming.

Een bemoedigend resultaat voor de werkgelegenheid

Het Venture Support Programma van CIC heeft deelnemende ondernemingen geholpen hun impactstrategieën te verfijnen, ze in contact te brengen met investeerders en ze te helpen bij het maken van nauwkeurigere financiële prognoses. Verbeteringen die cruciaal waren om de deelnemers in staat te stellen de nodige financiering te krijgen en waardevolle partnerschappen aan te gaan. Naast deze voordelen bood het programma mentorschap, begeleiding en toegang tot netwerken die anders moeilijk toegankelijk zouden zijn. Dankzij deze uitgebreide ondersteuning konden de deelnemers gericht tijd besteden aan het ontwikkelen of verbeteren van hun organisaties. Als gevolg daarvan hebben deze ondernemingen niet alleen economische groei doorgemaakt, maar ook hun capaciteit om banen te creëren uitgebreid. Door dit alles is hun impact in de gemeenschap nog groter geworden. Lees meer over waarom een venture support programma belangrijk is in deel 2 van de CIC gids.

In de loop van het acht maanden durende pilotprogramma werden in totaal 31 banen gecreëerd. Dit benadrukt nog maar eens de vraag naar talent en de noodzaak van ondersteunende infrastructuren voor circulaire ondernemers. En dit sluit aan bij de gemeenschappelijke uitdagingsgebieden met betrekking tot de arbeidstransitie, waarmee ondernemers met circulaire bedrijfsmodellen van hogere R worden geconfronteerd. Zoals ook gedetailleerd is terug te vinden in Tabel 10 van de CIC-gids deel 2

De gecreëerde banen vallen volgens de definitie van Circulaire banen van Circle Economy onder de categorie directe circulaire banen binnen kernsectoren. In het geval van het CIC-cohort dragen die bij aan het rekken van de levensduur van producten, het gebruik van afval als grondstof en het samenwerken om gezamenlijke waarde te creëren. Deze categorie omvat - volgens het Circle Economy Key Elements framework - beroepen die direct te maken hebben met of indirect ondersteuning bieden aan een van de strategieën van de circulaire economie.

De meeste ondernemingen die deelnemen aan CIC bevinden zich in een groeifase, waarin expertise en senioriteit nodig zijn voor verdere groei. Daarom zijn de meeste gecreëerde functies die van projectmanagers, operationele managers, verkoop/financiën, hoofd groei, hoofd logistiek. In andere gevallen, zoals bij Atelier MADE HERE (zie casestudie hieronder), werden hoogwaardige functies gecreëerd voor geschoolde kleermakers en reparatiemedewerkers, en werd verdere on-the-job training aangeboden voor de praktische ontwikkeling van vaardigheden. Deze functies werden aangeboden via verschillende soorten contracten, waaronder deeltijdcontracten en contracten voor een jaar.

Dit werpt de volgende kritische vraag op: zijn deze ondernemingen in staat om stabiele werkgelegenheid op de lange termijn te bieden, of beperkt een gebrek aan financiering hun vermogen om contracten met meer zekerheid aan te bieden?

Er wordt verwacht dat het creëren van banen bij de deelnemende bedrijven in onze pilot door zal gaan, met een gemiddelde toename van twee banen per organisatie in 2024-2025. Dit zou resulteren in een totaal van ten minste 17 nieuwe circulaire banen voor alle gevolgde startups. De ondernemers deelden hun wervingsplannen als volgt:

  • “In 2024-2025 is ons plan om 2-3 makers aan te nemen, idealiter met een serieuze trackrecord van relevante werkervaring als kleermaker.”

  • “Ons meerjarenplan is om 3 rollen te creëren in 2025, 3 in 2026, 3 in 2027 en 6 in 2028. Dit zijn functies op het gebied van marketing, productie, sourcing en contentcreatie.”

  • "“Binnen twee jaar hebben we een senior binnen elk team (operations, business,marketing, ontwikkeling).”

  • “Ons doel is om ons team te versterken met praktisch personeel. Er zullen mensen zijn die te maken hebben met klanten (verkoop, magazijn, etc.) en mensen die werken aan productontwikkeling.”

Succesverhaal

Atelier MADE HERE

CIC-impactonderneming Atelier MADE HERE heeft zijn naaiateliers succesvol samengevoegd met Pantar, een lokale non-profit organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk helpt. De organisaties bundelen hun middelen om hun impact in de circulaire textiel- en mode-industrie te vergroten. Deze strategische samenwerking heeft Atelier MADE HERE niet alleen in staat gesteld om haar reputatie als circulaire pionier te behouden, maar heeft ook de beroepskeuzebegeleiding voor de medewerkers van Pantar verbeterd. Gespecialiseerd in made-to-order kleding en upcycling, heeft de samenwerking aanzienlijke werkgelegenheid gecreëerd, vooral voor geschoolde kleermakers met een vluchtelingenachtergrond.

Tijdens het CIC Venture Support Program breidde Atelier MADE HERE zijn personeelsbestand uit van 10 tot 16 geschoolde werknemers, en is momenteel op zoek naar nog eens 2-3 makers om zijn team uit te breiden.

Voorafgaand aan de samenwerking overwoog Pantar de werkplaats te sluiten vanwege verschillende uitdagingen zoals de kleine omvang, de lage inkomsten en het gebrek aan adequaat toezicht. Dankzij deze samenwerking is niet alleen de sluiting voorkomen, maar het heeft er ook nog eens voor gezorgd dat de acht werknemers van Pantar, die met aanzienlijke belemmeringen op de arbeidsmarkt te maken hadden, hun baan konden behouden. De samenwerking zorgt er nu niet alleen voor dat banen behouden blijven, maar creëert dus ook nieuwe kansen.

Dit partnerschap is een overtuigend voorbeeld van hoe het bundelen van krachten de toewijding aan een gedeelde missie kan versterken, en de impact kan vergroten.

Concluderend kunnen we stellen dat het CIC Venture Support Programma heeft aangetoond dat circulaire startups onder de juiste omstandigheden banen kunnen creëren. En nog belangrijker: de diversiteit van de banen die ze creëren sluit aan bij de inclusie- en diversiteitsstrategieën van steden die kansen bieden voor alle achtergronden.

Maar om de ambitieuze impact van hun missies te bereiken, moeten startups eerst een stadium bereiken waarin de belangrijkste operationele en bedrijfsactiviteiten soepel verlopen en schaalvergroting haalbaar is. Totdat dit stadium is bereikt, zullen ondernemingen externe steun blijven zoeken om te overleven en hun concurrerend vermogen te behouden.

Hoe beleidsmakers een verschil kunnen maken

Dankzij de Amsterdamse pilot hebben we waardevolle inzichten opgedaan die vorm hebben gegeven aan de ontwikkeling van onze gids voor het versnellen van circulaire innovatie in regionale waardeketens.

We hebben de volgende ondersteuning geïdentificeerd die jonge circulaire bedrijven kan helpen succesvol te zijn:

  • Investeringsfondsen op maat gemaakt voor kleinere bedrijven.

  • Durfkapitalisten die bereid zijn een trager rendement op investering te accepteren in ruil voor langetermijneffect.

  • Lokale ondernemersnetwerken die de toegang tot talent, samenwerkingen en partnerschappen verbeteren.

  • Beleid dat bedrijven aanmoedigt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun producten door het aanbieden van circulaire diensten.

Samenwerking is van groot belang voor een succesvolle circulaire transitie. Eva Helmond van Goldschmeding legt uit:

  • Beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor grondstof- en materiaalbehoud (de circulaire economie) zullen alleen resultaat behalen als ze samenwerken met andere disciplines. Betrek je arbeidsmarktcollega's erbij, beleidsmakers in het sociale domein en in het economische domein, onderwijsorganisaties, collectieve HR-innovatie, etc. En last but not least: zorg voor garantiefondsen om vacuüms te bouwen waarin ecosystemen van ondernemers kunnen experimenteren.”

Onze aanbevelingen aan beleidsmakers voor het ondersteunen van circulaire ondernemingen om te gedijen, en de circulaire banen transitie lokaal aan te jagen:

Meer steun voor bedrijfsontwikkeling

Aanbeveling: Implementeer uitgebreide risicodragende ondersteuningsprogramma's voor circulaire starters om te helpen bij de ontwikkeling en validatie van bedrijfs- en impactmodellen, het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling, het proefdraaien van projecten en het opbouwen van een klantenbestand.

Rechtvaardiging: Voortdurende en veelzijdige ondersteuning versterkt niet alleen de zakelijke basis, maar vergroot ook de marktgereedheid. Initiatieven zoals CIC kunnen bijvoorbeeld helpen bij het creëren van vitale netwerken die ondernemers in contact brengen met belanghebbenden en potentiële financiële partners, en zo kritieke gaten in het ecosysteem overbruggen.

Financiële stimulering via garantiefondsen

Aanbeveling: Richt garantiefondsen op die specifiek zijn gericht op circulaire startups en promoot deze om investeringsrisico's te beperken en durfkapitaal aan te trekken. Beleidsmakers kunnen knelpunten doorbreken door dergelijke fondsen te regelen voor arbeidsgerelateerde kosten en het opzetten van werk-naar-werk-infrastructuur (zoals opleidingsplaatsen). 

Rechtvaardiging: Garantiefondsen, zoals die in Brussel, Tsjechië en Finland worden getest, kunnen investeerders het nodige vangnet bieden en hen aanmoedigen om te investeren in risicovolle maar potentieel impactvolle circulaire ondernemingen.

Focus op vakmanschap en de ontwikkeling van vaardigheden

Aanbeveling: Stimuleer de ontwikkeling van nieuwe onderwijsprogramma's en opleidingscentra, die zich richten op ambachtelijke vaardigheden die essentieel zijn voor reparatie, opknappen en recyclen. 

Rechtvaardiging: Initiatieven zoals Practoraat in Lelystad laten zien hoe gespecialiseerde training in reparatie en renovatie niet alleen banen kan creëren, maar ook een duurzame economie kan ondersteunen. Het uitbreiden van deze mogelijkheden zorgt voor een beroepsbevolking die goed is voorbereid op de eisen van een circulaire economie, waardoor de mismatches in vaardigheden die we vandaag de dag vaak zien, worden aangepakt.

Integratie van circulaire economie en arbeidsmarkt-beleid

Aanbeveling: Integreer strategieën voor circulaire economie direct met het arbeidsmarktbeleid om ervoor te zorgen dat economische duurzaamheid en het creëren van banen op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. 

Rechtvaardiging: Door dit beleid op elkaar af te stemmen kunnen steden en regio's ervoor zorgen dat de overgang naar een circulaire economie ook leidt tot het creëren van nieuwe banen en bestaande banen ondersteunt. Hierdoor wordt een holistische benadering van duurzame ontwikkeling gewaarborgd.

Lees meer over de rol die steden kunnen spelen in deel 2 van de CIC-gids, pagina 32.

Conclusie en vervolgstappen

Steden moeten nu handelen om de weg vrij te maken voor circulariteit

Steden en regio's die in trek willen blijven als de circulaire economie aanslaat, moeten nu actie ondernemen om de juiste voorwaarden te creëren. Een belangrijk onderdeel hiervan is circulaire startups helpen om te slagen. Circulaire startups hebben de flexibiliteit, het vooruitdenkend vermogen en het aanpassingsvermogen om aanzienlijke ecologische en sociale voordelen op de lange termijn te leveren.

Het CIC Venture Support Programma toont de effectiviteit aan van het ondersteunen van jonge startups als een manier om een divers scala aan banen te stimuleren en lokale economieën te ondersteunen.

Voor meer details over de resultaten van onze methodologie en verdere richtlijnen, vindt u hier meer informatie.